Materialen en technieken

De materialen en technieken die we bij Zuderwind gebruiken zijn duurzaam in alle opzichten. Ze zijn niet alleen nagroeibaar, maar zorgen ook voor een kwalitatief binnenklimaat. Daarnaast hebben onze materialen ook een energiezuinig vervaardigingsproces. Klik hieronder om meer te weten te komen over de materialen waar wij mee werken.

Bepleistering met leem

Lemen heeft al een tijdje geen hoog Bokrijk-gehalte meer. Ook in moderne architectuur komt de vorm van bepleistering vaak terug. Leem past in alle woonruimtes en schept overal een warme, gezellige en natuurlijke sfeer.

Het is ook een belangrijke speler in de kwaliteit van je binnenklimaat. Leem ademt en neemt de luchtvochtigheid op van een kamer die te vochtig is, om ze later terug af te geven als de ruimte te droog is. Zo krijg je een evenwichtige vochtbalans in je huis, die helemaal natuurlijk afgeregeld wordt.

In de badkamer heb je geen natte muren, want leem neemt daar het overtollig vocht weg. Geurtjes worden ook opgenomen, en daarom is leem in de keuken zeker ook een aanrader.

Vindt u de korrelige structuur of het aardekleur maar niets? Met een leemfinish krijgt u een gladdere structuur en kunt u ook kiezen uit verschillende kleuren.

Waarom is leem duurzaam?

Leem is een natuurlijke grondstof die met weinig energieverbruik en zonder chemische toevoegingen tot een volwaardige bouwstof gemaakt wordt. Daarnaast is de bouwstof hernieuwbaar, een minimale ecologische voetafdruk dus.

Isolatie met kalkhennep

Isolatie is de dag van vandaag niet meer weg te denken in een renovatieproject. Hoe beter je isoleert, hoe minder je energiefactuur oploopt. Maar beter isoleren is ook natuurlijk isoleren. Met kalkhennepblokken zorg je ervoor dat je woning blijft ademen en geen vochtproblemen creëert.

De hennepblokken hebben een uitstekend vermogen om opgeslagen warmte slim af te geven. Het houdt warmte evengoed binnen (winter) als buiten (zomer).

Daarnaast wordt buiten- en omgevingsgeluid ook aanzienlijk gedempt doordat de blokken als natuurlijke resonator functioneren.

Waarom is kalkhennep duurzaam?

Kalk en hennep zijn beide duurzame materialen met een zeer energiezuinig vervaardigingsproces. Door te renoveren met kalkhennepblokken slaat u meer dan 2 ton C02 uit de lucht op.

Wij zijn ook verdeler van het merk ISOHEMP, wandisolatie uit gemetselde hennepblokken voor renovatie en nieuwbouw.

Fysieke kenmerken

  • Warmteopslagcapaciteit: 1600J/Kg K
  • Drukweerstand: fb > 300 [kPa]
  • Waarde
    van de droge thermische geleidbaarheid: λd < 0,07 [W/mK]
  • Waarde van de vochtige thermische geleidbaarheid: λui < 0,072 [W/mK]
  • Dampdiffusieweerstand: µ < 3 [-]
  • Oppervlaktecohesie > 100 [kPa].

Voor meer info over de prijzen, contacteer ons gerust.

Isolatie met houtwol

Houtwol is isolatie op basis van hout. Deze kan je gebruiken voor zowel binnen als buitenisolatie.

Hout is de grondstof met de grootste warmte-opslagcapaciteit. Daardoor biedt houtwol betere bescherming tegen de hitte in de zomer dan andere isolatiematerialen. Ook in de winter is houtwol een ideale isolator dankzij de lage warmtegeleidingscoëfficiënt.

Houtwol absorbeert ook het geluid. Als een geluidssterkte 10dB verschilt, ervaart het menselijk oor dat als dubbel zo luid of stil. Als je een dak isoleert met een geluidsisolatiewaarde van bv. 46 dB (ipv 34 dB) halveert dit dus het ervaren extern lawaai. Als je in de buurt van een snelweg of luchthaven woont, kan dit enorm schelen.

Naar brandveiligheid toe scoort houtwol ook goed. Ze zijn als normaal ontvlambaar gerangschikt, u kunt daarmee tot gebouwklasse 3 (gebouwen met geringe hoogte) toe aangewend worden. Dit zijn de typische woningen/appartement voor 2,5 – tot 3-verdiepingen hoogte.

 

Inblaasisolatie met houtwol

De inblaasisolatie met houtwol heeft als grootste voordeel dat het zeer vormflexibel is. Je kan elke compartiment tot in de kleinste puntjes opvullen met de materie, ongeacht de geometrische vorm. Het speelt geen enkele rol op welke afstand de balken zich van elkaar bevinden. De losse houtvezels worden tot in de kleinste hoekjes geblazen.

Waarom is houtwol duurzaam?

Houtwol is een klimaatneutrale bouwstof. De Co2 uit de bomen worden opgeslagen in de houtwolplaten, en die blijft daar zitten zolang de houtwolplaat bestaat en niet verbrandt wordt. De nodige hulpstoffen voor de productie als bv. waterafstotende emulsie, worden uitsluitend op basis van milieurelevante criteria uitgekozen en beïnvloeden op geen enkele manier nadelig de recycleerbaarheid. Ook de materiaalresten belanden opnieuw in het grondstoffencircuit.

Vlasisolatie

Vlas is een plant die voornamelijk voor de productie van linnen gebruikt wordt. Maar bij de verwerking tot textiel blijven er natuurlijk reststoffen over, zoals de vlasvezels. Die reststoffen worden verwerkt tot vlaswol. Vlas heeft net zoals kalkhennep en houtwol ook uitstekende thermische en akoestische isolatiewaarden en is evengoed recycleerbaar. De vlasvezels zijn sterk en tegelijk licht en hebben een grotere trillingsdemping en lagere densiteit in vergelijking met bijvoorbeeld glasvezels. Het is verkrijgbaar in de vorm van isolatiedekens, -platen of geprefabriceerde dakelementen.

Waarom is vlas duurzaam?

Vlas haalt net zoals bomen C02 uit de lucht. Als vlas wordt verwerkt tot grondstof voor bouwmaterialen, slaat dit dus de C02 in het gebouw op. Vlas is tevens een product dat lokaal geproduceerd kan worden, wat leidt tot minieme transport-energie.

Isoleren met kurk

Kurk wordt gewonnen uit de schors van een kurkeik. Deze kurkeik kan tot 150 jaar oud worden en de schors kan elke 10 jaar verwijderd worden. Die groeit na het verwijderen gewoon terug, en doet dus geen schade aan de boom!

Kurk is waterafstotend, maar dampdoorlatend. Het is schimmelwerend én stoot ongedierte af. Het is ook zeer makkelijk zelf te plaatsen. Je kan het in verschillende vormen verkrijgen (platen, korrels, spuitbaar materiaal) waardoor je het in veel toepassingen kan gebruiken.

Waarom is kurk duurzaam?

Kurk is zeer duurzaam omdat de bomen niet gekapt moeten worden om de grondstof te maken. De C02 komt dus niet vrij. De kurk wordt gestoomd en hars die van nature aanwezig is, smelt waardoor de de

eltjes samenplakken. De energie die nodig is om de stoom te verkrijgen wordt geproduceerd door minderwaardige kurkdeeltjes te verbranden (biomassa). De enige stap in het productieproces die niet duurzaam is, is het transport omdat kurk slechts in 7 landen ter wereld groeit (Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië, Marokko, Algerije en Tunesië).

Afwerking met gipsvezelplaat

Voor de afwerking van muren, wanden, kunt u gebruik maken van gipsvezelplaten. Deze zijn vochtregulerend, slaan ook warmte op, hebben een hoge brandveiligheid en zijn milieuvriendelijk.De gipsvezelplaten waar wij mee werken kunnen universeel gebruikt worden. Ze zijn net zo geschikt voor

De homogene gipsvezelstructuur van deze gipsvezelplaten zorgt voor een uitzonderlijk hoge stabiliteit en weerstand tegen mechanische belasting. Ze kunnen daarom zowel dragend als verstijfd worden toegepast, alsook voor het bekleden van bouwelementen (gebruiksklasse 1 en 2 volgens DIN EN 1995-1). Daarmee zijn ze een goede vervanging voor houtplaten. Daarnaast hebben ze een hoge belastbaarheid (tot 50 kg).

De kosten zijn bij deze duurzame gipsvezelplaten lager dan bij andere gipsvezelplaten, door een lager materiaalverbruik en kortere doorlooptijden.

Waarom is deze gipsvezelplaat duurzaam?

De productie vindt plaats volgens een milieuvriendelijk proces op basis van uitsluitend natuurlijke materialen (gerecycled papier, gips en water) en zonder toevoeging van lijm. De platen zijn nagenoeg emissievrij gebleken en bevatten geen stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals formaldehyde.

Door het lagere materiaalverbruik en de universele toepassingsmogelijkheden nemen de gipsvezelplaten aanzienlijk minder vrachtruimte in beslag dan conventionele gipsvezelplaten. Hierdoor worden de logistiek en de planning op de bouwplaats eenvoudiger en neemt de milieuvervuiling af.

Ecologische verf en olie

Om je ruimtes af te werken in het kleur naar je keuze, kan je kiezen voor natuurlijke verven. Die leggen geen synthetische filter over de oppervlakten. Hierdoor verlaagt het risico op schimmels, ademhalingsproblemen, spoorvorming en schadelijke uitwasemingen. En een extra voordeel: ze hebben een bijzonder aangename geur.

Houtconstructie met I-liggers

De houten I-balk (Eng. I-joist) is een houtconstructie die ontworpen werd om problemen bij traditionele houten balken op te lossen. De balk bestaat uit twee opstaande flenzen met een groef aan de binnenzijde waarin een houten blad geklemd zit, vandaar de letter ‘I’.

De I-balk bezit een verhoogde sterkte in verhouding tot zijn grootte en gewicht. Met minder hout dan een massief houten balk verdraagt hij niettemin zwaardere lasten. De overige ruimte van de balk biedt ruimte voor isolatiemateriaal. Hij is bovendien niet onderhevig aan de typische problemen van massief houten balken: buigen, krimpen, splijten, krom trekken.

Een vloer op I-balken zal daardoor ook niet gaan kraken, piepen of schuren zoals zich dat gemakkelijk voordoet bij de massief houten roosteringen.

Al deze voordelen maken dat de I-ligger sinds zijn ontstaan de massieve balken als drager grotendeels heeft vervangen.