Achttien jaar geleden zijn we in dit bestaand huis (bouwjaar 1980) in Vichte komen wonen. Het huis was niet volledig onze stijl, maar veel tijd om te renoveren was er niet, dus hebben we toen gewoon laminaat gelegd en geschilderd. Er was altijd al het plan om te renoveren, maar het kwam er maar niet van. Toen ik een aantal jaar terug mijn voet brak en noodgedwongen thuis zat, had ik tijd over om op zoek te gaan naar een architect.

We vonden het logisch dat we zoveel mogelijk ecologisch en natuurlijk zouden gaan renoveren en na wat rondstruinen op het internet kwam ik uit bij BAST uit Gent, een architectenbureau dat de nadruk op ecologie legt én daarbij ook streeft naar betaalbare oplossingen.

Uit mijn IT achtergrond kende ik Karel, die de overstap van IT naar Stroomop maakte. Zo was de interesse gewekt om eens op een opendeur van Stroomop langs te gaan en kwamen we ook te weten dat ze een tak hebben die zich bezighoudt met energiezuinig isoleren en renoveren, “Zuderwind”. Onze architecte, die ook op de opendeur aanwezig was, heeft een prijsofferte aangevraagd. Dankzij een snelle en correcte offerte, startte onze samenwerking.

Zuderwind voerde volgende werken uit bij ons:

  • Isoleren buitengevel, afwerking in crepi (met gevelplint in arduin)
  • Houtbekleding (ceder) van de oversteken (buiten)
  • Afbreken muren, nieuw plafond, indeling gelijkvloers met stijlwanden en plaatsen van nieuwe binnendeuren
  • Leemwerken + clayfinish
  • Parket en tegelvloer
  • Nieuwe radiatoren en hangtoilet plaatsen

Zowel over de uitgevoerde werken van Zuderwind als over de gekozen materialen en technieken zijn we heel tevreden. De leemwerken met clayfinish zijn prachtig en hebben een zeer hedendaagse look, het bewijs dat ecologische materialen en verven ook modernere interieurs aankunnen. Het gezonde binnenklimaat is voor ons een belangrijk pluspunt.

Blikvanger in onze keuken is ongetwijfeld het Pertinger pelletfornuis, ook ontdekt bij Stroomop. Omdat we graag zelf ons brood bakken hebben we een MONO steenbakoven gekocht, die we al eens konden uittesten tijdens een kookworkshop in Atelier Ouvert.

Een vraag die af en toe terugkeerde : ‘hoe lang duurt het om zo’n ecologische renovatie terug te verdienen’, een bizarre vraag vinden wij, want waarom zou je zo’n renovatie moeten terugverdienen? . Een gewone renovatie moet toch ook niet terugverdiend worden ?

Qua timing konden we het niet beter treffen, gezien de recente evolutie van o.a. de energieprijzen. 13 jaar geleden hadden we al een eerste stap gezet om ons stookolie verbruik te verminderen door over te schakelen op een condensatieketel in combinatie met een zonneboiler. Nu hebben we een nieuwe stap gezet. Onze thermostaat staat nu ingesteld op 16° en dankzij de isolatie en het dagelijks gebruik van onze Pertinger hebben we toch steeds een aangename 20 à 22° in onze leefruimte.

Als tip voor andere mensen die denken aan een ecologische renovatie: ‘Wacht er niet te lang mee. Start desnoods gefaseerd. Het eindresultaat is meer dan de moeite waard!’

Partners van het renovatieproject:

Foto’s door FORT07 uit Kuurne.